τοποθεσια
Το χωριό
Χτισμένο στα 940μ. υψόμετρο, το Περιθώρι είναι το τελευταίο χωριό της Ανατολικής Αιγιάλειας στα σύνορα με τον νομό Κορινθίας. Στο …περιθώριο θα μπορούσε να πει κανείς και εκεί κατά μία εκδοχή οφείλει την ονομασία του. Θα μπορούσε κάλλιστα, όμως, να προέρχεται κι από το ρήμα «θωρώ» αφού τριγύρω το περιβάλλει η απίστευτη θέα του δάσους Περιθωρίου.
Το δάσος Περιθωρίου αποτελεί τη συνέχεια του δάσους της Ζαρούχλας, είναι το μεγαλύτερο του νομού Αχαΐας και περιλαμβάνει εξαιρετικά πλούσια βλάστηση με μαύρη πεύκη, έλατα και καστανιές. Το ‘άγνωστο’ αυτό δάσος, είναι από τα πιο όμορφα της Ανατολικής Αιγιάλειας κι εδώ έχει εγκατασταθεί από το 1964, εκτροφείο θηραμάτων στο οποίο εκτρέφονται πέρδικες, φασιανοί και ορτύκια.
Λίγο πιο πάνω, η Μονή των Αγίων Αποστόλων (16ος-17ος αιώνας) έχει την πόρτα της ανοιχτή για τους επισκέπτες. Χτισμένη κι αυτή στην καρδιά του δάσους, προσφέρει απίστευτη θέα στα βουνά της Ευρωστίνης. Από εδώ, ακόμη μια off road διαδρομή μέσα απ’ το βουνό οδηγεί στην Γκούρα, τον Φενεό και τους φημισμένους προορισμούς της ορεινής Κορινθίας.
Διαδρομές στο δάσος
Πέτρινες βρύσες, τρεχούμενα νερά και παγκάκια ανάπαυσης με θέα σας περιμένουν σε όλες τις διαδρομές και βέβαια ο καταρράκτης Περιθωρίου, που δημιουργεί στο διάβα του ο χείμαρρος του Κριού. Ο καταρράκτης απέχει μόλις 2χμ. από το χωριό κι η πανέμορφη κατάβαση σ’ αυτόν διαρκεί το πολύ δέκα λεπτά.
Σε μια καταπράσινη πλαγιά που αγναντεύει το χωριό, βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, ένας παλαιοχριστιανικός ναός που έχει χτιστεί και αγιογραφηθεί από το 1590. Ανήκει στην πεζοπορική διαδρομή: «κυκλική διαδρομή Περιθώρι» κι όπως και τα υπόλοιπα αξιοθέατα γύρω από το χωριό είναι προσβάσιμα τόσο μέσω χωματόδρομών, όσο και με τα πόδια μέσω των μοναπατιών που έχουν σηματοδοτηθεί από τους εθελοντές της περιοχής.
Η Χούχλια, ένα σπηλαιοβάραθρο βάθους 10μ. μέσα στα έγκατα της γης, αποτελεί ένα ακόμη αξιοθέατο του χωριού. Λίγο πιο δίπλα, μια μεγάλη σπηλιά, μαζί με τα λιγοστά τρεχούμενα νερά του ρέματος έχουν δημιουργήσει ένα μικρό «Πάντα Βρέχει!.
Καταρράκτης Περιθωρίου
O καταρράκτης δημιουργείται από τον χείμαρρο του Κριού που πηγάζει από τον Χελμό, κοντά στο Περιθώρι. Πήρε το όνομά του από τον Τιτάνα Κριό και στην πορεία του, εκτός από το Περιθώρι, διασχίζει τη Σελιάνα (αρχαία Φελλόη), το χωριό Συνεβρό, τη Μυκηναϊκή ακρόπολη της αρχαίας Αιγείρας και χύνεται στον Κορινθιακό κόλπο.
Ο χωματόδρομος για τον καταρράκτη ξεκινά στο τέλος του χωριού όπου υπάρχει και σχετική πινακίδα. Για τη διευκόλυνση της κατάβασης έχουν τοποθετηθεί βοηθητικά σχοινιά.
Ρυάκια και τρεχούμενα νερά δημιουργούν μια ατμόσφαιρα μοναδική ενώ μπορείς να πας και ως πίσω από τα τρεχούμενα νερά, που δημιουργούν μια εντυπωσιακή κουρτίνα.
Σελιάνα
Στα 3 χλμ. από το Περιθώρι βρίσκεται η Σελιάνα, ένα γραφικό χωριουδάκι όπου ήταν κάποτε η αρχαία Φελλόη. Παλιά πέτρινα σπιτάκια, το καφενείο του χωριού με τη βεράντα του στο αγνάντι, το παλιό πέτρινο σχολείο, δωρεά του Ανδρέα Συγγρού, το φιδωτό δρομάκι για τον αναπαλαιωμένο νερόμυλο, είναι κάποιες από τις παραμυθένιες εικόνες του χωριού… Ξύλινες χειροποίητες ταμπελίτσες σου προτείνουν διαδρομές, προορισμούς κι αξιοθέατα. Ανάμεσα σε αυτά ο δεύτερος καταρράκτης του Κριού ποταμού. Ακολουθήστε τις ταμπέλες, λίγο έξω από το χωριό και με τη βοήθεια των σχοινιών θα βρεθείτε σύντομα στα ορμητικά νερά χύνονται φασαριόζικα στο ποτάμι!
Στη Σελιάνα λειτουργούν και δύο οικοκοινότητες που φτιάχτηκαν με πολύ αγάπη σύμφωνα με τις επιταγές της περμοκουλτούρας και είναι επισκέψιμες για το κοινό.
Ανακαλύψτε τη γύρω περιοχή
Θεματικό Πάρκο Συνεβρού
Ένα θεματικό πάρκο μέσα στο δάσος, μοναδικό στο είδος του σε όλη την Ελλάδα, ίσως και την Ευρώπη, με άρτια αισθητική και με σεβασμό στον άνθρωπο και στο περιβάλλον. Ο λόγος για το «Area Synest» στο Συνεβρό, που μοιάζει πραγματικά πως βγήκε από παραμύθι.
Το πάρκο είναι ανοιχτό κάθε Σαββατοκύριακο, για αρκετούς μήνες και συνεχώς την περίοδο των Χριστουγέννων και του Πάσχα. Διαθέτει λαογραφικό μουσείο και εστιατόριο με αρμένικες γεύσεις ενώ διατρέχεται σε όλο του το μήκος από τον ποταμό Κρίο δίνοντας στον επισκέπτη τη δυνατότητα πεζοπορίας στις όχθες του.
Λίμνη Τσιβλού
Είναι αναμφισβήτητα µία από τις πιο εντυπωσιακές λίμνες της χώρας. Την άνοιξη του 1913 η οργή της φύσης γκρέµισε για πάντα το χωριό Συλίβαινα, χωρίς όµως να πάρει ανθρώπινη ζωή. Τις πέτρες και το χώµα σκέπασαν για πάντα τα νερά του Κράθη, εκεί στο βάθος της κοιλάδας που άνεµος ποτέ του δεν φυσά… Γύρω της τα ψηλά δασωμένα βουνά, γεµάτα έλατα κι ο γαλανός ουρανός που σαν καθρέφτης βάφει στα χρώµατά του τη λίµνη – μοιάζει σαν ο παράδεισος να κάνει επίδειξη στη γη…
Αρχαίο Θέατρο Αιγείρας
Είναι το μοναδικό Αρχαίο Θέατρο σε ολόκληρη την Ηπειρωτική χώρα που βλέπει τη θάλασσα και έχει σκαλισμένες τις κερκίδες στο κοίλωμα του βράχου! Από δω ψηλά ατενίζεις το απέραντο γαλάζιο του Κορινθιακού σε ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της χώρας που θεμελιώθηκε τον 3ο αιώνα π.Χ. κι είναι εξ ολοκλήρου λαξευμένο σε βράχο. Πρόκειται, επιπλέον, για έναν χώρο ζωντανό, αφού εκτός από επισκέψιμο μνημείο φιλοξενεί συναυλίες και ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.